Velkommen!
Vi gør valget til et klimavalg.

Den helt store klimapolitik sker i EU.

Derfor skal vi gøre Europaparlamentsvalget den 9. juni til et klimavalg.

Vi har stillet de politiske kandidater 9 spørgsmål, som efter vores bedste overbevisning, vil afgøre hvem der er de grønneste, og mest ambitiøse kandidater, når det kommer til at skulle bremse klimakrisen. Deres svar kan du finde her på siden.

Mange tusinde borgere bidrager til at gøre valget grønt, enten gennem uddeling af valgmaterialer, deltagelse ved vælgermøder og Folkets Klimamarch eller ved at gøre alt det her muligt gennem en donation. Det er dyrt at føre valgkamp, og det kan kun lykkedes med din støtte.

Vil du følge med i valgkampen og få opdateringer fra os, eller lære mere om hvordan du kan engagere dig? Så tilmeld dig vores dedikerede EP-valg mailliste.

HVEM ER EU-VALGETS

GRØNNESTE KANDIDATER?

Klimabevægelsen har udviklet et spørgeskema til alle Europa-Parlamentsvalgets kandidater. I den nedenstående oversigt kan du se hvad kandidaterne har svaret, og hvor enige de er i de grønne mærkesager.

Spørgsmålene som kandidaterne er blevet stillet kan findes længere nede på siden under spørgsmål.

Hvordan har partierne stemt?

Climate Action Networks hjemmeside kan du nu finde en detaljeret oversigt over, hvordan de danske partier har stemt i forhold til klima, natur og forurening i Europa-Parlamentet mellem 2019 og 2024. Vær opmærksom på at nogle partier ikke har siddet i Europa-parlamentet i den forgangene periode.

Spørgsmål

  • EU er verdens næststørste økonomi og det er i Europaparlamentet at de reglerne for denne økonomi udvikles.

    Mange af de klimaløsninger vi ønsker i Danmark kan kun implementeres helt hvis EU tager initiativet.

    Mange af de klimaløsninger vi ønsker i Danmark kan kun implementeres helt hvis EU tager initiativet.

    Skal fossil brændsler udfases? Skal vi have en klimatold? Skal EU ændre flystøtte til togstøtte? Skal vi fortsat brænde "klimaneutralt" biomasse af? Skal landbrugsstøtten ændres så klimaet vægter højest?

    Alt dette afgøres i EU. Derfor er det helt kritisk, at vi gør valget til et klimavalg.

  • Danmark har 14 pladser i Europa-parlamentet, så det er naturligvis ikke sådan at Danmark kan bestemme alt selv. Indflydelsen fra grønne medlemmer af parlamentet er dog stadig vigtigt. Vi er heldigvis ikke alene i Europa. Vores partnerorganisationer i resten af EU vil også føre også kampagner i deres respektive lande, der skal sætte fokus på klimaet.

  • I Klimabevægelsen kommer vi til at arrangere og støtte begivenheder i hele landet. Vi laver plakater og klistermærker som du og andre kan bruge lokalt. Vi støtter klimamarcherne i hele landet. Vi udvikler en hjemmeside, der gør det muligt for dig at finde de grønneste kandidater.

    Alt det koster penge. Det er derfor at håber at du vil bidrage til kampagnen.

  • Vi har lavet plakater og flyers, som du kan bestille i vores materialebank.

  • Husk at tilmelde dig vores kampagnehold hvis du ikke allerede er det. Gennem dette nyhedsbrev vil du blive informeret med de vigtigste nyheder og tilbud om valget.

  • Ja! Som ved tidligere valg har Klimabevægelsen udviklet et værktøj, der gør det muligt for klimabekymrede borgere at finde de grønneste kandidater til Europaparlamentet. Find den her på siden.

  • Den 20. maj vil du begynde at se valgplakater i gaderne. Her begynder valget - herunder mediedækningen - for alvor. Vi åbner derudover op for resultaterne af vores kandidattest.

    Den 1. og 2. juni vil der være Folkets Klimamarch i hele landet.

    Den 9. juni er valgdagen i Danmark.

  • Mere information om marchernes tid og sted kommer lige så snart de er bekræftet.

    København: søndag 2. juni

    Odense: søndag 2. juni

    Viborg: lørdag 1. juni

    Aarhus: søndag 2. juni

    Rødovre: søndag 2. juni

    Hillerød: søndag 2. juni

    Aalborg: søndag 2. juni

    Ærø: søndag 2. juni

  • Kære EP-kandidat,
    Hvor enig er du i at:

    Klimaneutralitet
    . EU skal sætte et mål om senest i 2040 at være klimaneutral (netto-nul udslip)

    Landbrug. EU skal med næste reform af landbrugsstøtten begrænse støtten til animalsk landbrug betydeligt og flytte pengene over til plantebaseret landbrug og til klima-, miljø og naturtiltag

    Finans. EU skal regulere finanssektoren mhp. at forbyde lån til selskaber der skyder penge i nye olie- og gasfelter, nye/udvidelse af kulminer eller nye kulkraftværker

    Udvinding. EU skal øjeblikkeligt stoppe alle nye fossile indvindingsplaner, al statsstøtte til fossile brændsler samt udfase al olie-, kul- og gasindvinding inden 2040

    Transport. EU skal fjerne afgiftsfritagelsen for fossilt flybrændstof og investere i bedre, billigere og hurtigere tog i EU

    Biler. EU skal stoppe salget af nye fossile personbiler senest i 2030

    Klimabistand. Budgettet for EU’s fælles klimabistand til udviklingslande skal forøges markant frem mod år 2030

    Biomasse. EU skal i den kommende parlamentsperiode stoppe med at regne træbiomasse som CO2-neutralt og pålægge en afgift på lige fod med andre energikilder

    Natur. EU skal stille bindende krav til medlemslandene om at bidrage til at styrke biodiversiteten og sikre minimum 30 pct. beskyttet natur i land- og havområderne, hvoraf 10 pct. skal være strengt beskyttet natur

Guides