Mere havvind - betyder det at regeringen stopper benspænd for elektrificering?

Ny aftale om havvind skal skabe 3GW grøn strøm, nok til 3 millioner husstande. Med den aftale, kan der være håb for at regeringen holder op med at spænde ben for elektrificeringen.

Christina Ihler, 21.05.2025

MERE HAVVIND

Efter et langt og, mildest talt, uskønt forløb, er der endelig landet et nyt forlig om udbud af havvindmølleparker.

Mere grøn strøm er voldsomt nødvendigt, både for klimaet og den geopolitiske situation. Derfor er det positivt, hvis denne aftale får skub i opsætningen af havvind.

Regeringen tabte bolden, og det kommer til at koste os alle ekstra. Modsat for et par år siden, skal der nu statsstøtte til, for at få havvindmøller op. Men det kan vi godt tilgive regeringen, hvis de ikke aktivt taber den næste vigtige bold…

…Elektrificeringen.

Danmark er bundskrabere på at få vores hjem, kraftvarmeværker og industrier over på el. Vi er fortsat med en "brænd ting af" tilgang. Når vi fyrer med træ, kan vi kalde det biomasse og undlade at tælle udledningerne med i vores klimaregnskaber. Derfor har det ikke været incitament nok, til at få os væk fra den klimaskadelige afbrænding.

Men forhåbentlig er der med denne aftale være et incitament til at få skub i elektrificeringen. Vi skal nemlig aftage 3GW grøn-strøm, i stedet for at brænde gas og biomasse af. Og hvis det lykkedes at få sat strøm til Danmark, så vil denne aftale blive noget billigere for statskassen. Hvis ikke, få kan det blive en dyrere omgang, på op til 55 millarder kroner. Det forventes at blive omkring 27 millarder over de næste 20 år. Med denne aftaler er der endelig mere økonomisk incitament for staten i at elektrificere.

 

Så vil regeringen fortsætte med at spænde ben for elektrificeringen?

For kun to uger siden, gik regeringspartiet Venstre ud og skabte tvivl om udfasning af gasfyr i private hjem. Selvom det er åbenlyst at hverken gas eller biogas bør bruge til rumopvarmning, der i stedet bør elektrificeres. Alene udtalelsen hæmmer omstillingen.

 

Samtidig sidder klimaministeren stadig på hænderne, når det kommer til biomasse. Til trods for at dette reelt set udleder 31% af Danmarks udledninger (som vi så ikke tæller med).

Som et levn fra fortiden, favoriseres afbrænding af træ og andet biomasse ved hjælp af afgiftsfritagelse, statsstøtte og regler om oprindelsesgarentier. Det skaber en systemisk barriere for elektrificering, fordi det økonomisk set stadig bedre kan betale sig at brænde træ end at investere i el-baserede løsninger.

Det hæmmer eksempelvis kommuner i at træffe de rigtige valg, når de skal investere i kraftvarmeværker.

Men måske har vi momentum for at få regeringen i arbejdstøjet nu.

Hjælp os i Klimabevægelsen med at få politikerne væk fra at brænde træer og over til at elektrificere.

Det er vigtigt at påpege at havvindmølleparker, som måske er oppe i 2033, ikke må være en sovepude. Tid er den vigtigste faktor i klimakrisen. Geopolitisk skal det også gå stærkt nu, med at få Europa væk fra vores fossile afhængighed. Her er opsætning af vedvarende energi og en gennemgribende elektrificering nødvendig. Derfor er der fortsat brug for solceller og land-vind som er hurtige og billigere at få op.

Derfor er det vigtigt at understøtte en hurtig elektrificering og ikke lade målene om vedvarende energi på land sande til.

Hjælp os i Klimabevægelsen, med at få politikerne og andre magthavere til at tage klimakrisen alvorligt. For helt ned til 17 kroner om måneden kan du blive medlem her:

Forrige
Forrige

Fejlfri Frede - Frivillige står bag ny satirisk video

Næste
Næste

Venstres kovending om gasfyr koster dyrt, både på danskernes sikkerhed og pengepung