Gør Danmark uafhængig af fossil gas

Rusland har invaderet Ukraine og det rejser nye spørgsmål om gasforsyning. Det er nu tid til at vi gør os helt uafhængig af fossil gas. Kun således kan hverken klimaforandringer eller fjendtligtsindede despoter komme til at diktere vores liv. Vi kan ikke løse én krise ved at forværre en anden.

8. marts 2022

Rusland fører krig mod Ukraine, og det bør ikke tolereres. Danmark bidrager nu til en hård sanktionering af Rusland. Ruslands økonomi er afhængig af at kunne eksportere olie og gas, hvoraf EU aftager 40 pct. af gassen. Hvis denne import ophører vil de russiske finanser lide et stort tab.

EU er på nuværende tidspunkt dog også stærkt afhængig af russisk gas til opvarmning af boliger og drift af tunge industriprocesser. Hvis gassen lukker vil man prioritere opvarmningen af boliger. EU vil derfor lide et betydeligt produktionstab, såfremt importen ophører for tidligt.

På lidt længere sigt er der to alternativer til russisk gas:

  1. En udvidelse af europæisk og amerikansk gasudvinding

  2. En omstilling fra gas til elektricitet

1. Udvidelse af europæisk og amerikansk gasproduktion
En udvidelse af de europæiske og amerikanske gasfelter, f.eks. Tyra-feltet i Nordsøen, vil lede til en forøgelse af de globale drivhusgasser. Der er på globalt plan allerede planlagt at udvinde mere end 120 pct. flere fossile brændsler end klimaet kan holde til, og det er derfor ikke ansvarligt at udvide gasproduktionen yderligere.

Uanset hvad, så er gas kun en overgangsløsning, da Europa under alle omstændigheder skal omstille til klimavenlige energikilder som f.eks. elektricitet for at nå målet om CO2-neutralitet i 2050.

2. Omstilling fra gas til elektricitet
Det bedste alternativ er at omstille gasforbruget til elforbrug. Elforbruget kan leveres af vedvarende energikilder som f.eks. sol- og vindenergi. I praksis betyder det at gasfyr skal omstilles til varmepumper, gaskomfur skal omstilles til induktion, og gaskedler i industrien skal omstilles til elkedler.

I Statusrapport 2022 anbefaler Klimarådet at fremrykke de planlagte vedvarende energiprojekter. Danmark skal blive net-eksportør af strøm langt hurtigere end planlagt. Derudover bør der som minimum laves udbud for 1 GW havvindparker årligt.



Stop investering i fossil infrastruktur
For at bidrage til denne omstilling bør Danmark indstille investeringen i en 853 mio. kr. dyr gasledning til Lolland-Falster. Det er mere tydeligt end nogensinde at vi skal gøre os endnu mere afhængige af gas. Gasledningen skal planlagt levere gas til sukkerfabrikkerne på Lolland-Falster, men da det er muligt at elektrificere gaskedlerne, bør der investeres i at muliggøre denne elektrificering i stedet.

Vi skal bidrage til så lavt et gasforbrug som muligt. Uanset om det er naturgas eller biogas. Hver gang vi undgår at brænde en kubikmeter biogas af, så er der mulighed for at den kan sendes til øvrige EU-lande og bidrage til et gas-uafhængigt EU.

Det er nu at vi skal gøre Danmark uafhængig af fossil gas. Vi skal ikke løse én krise ved at forværre en anden.

Meld dig til Klimabevægelsens nyhedsbrev for yderligere opdateringer
- eller
støt os direkte.

 
 

Forrige
Forrige

Ny rapport fra FN’s Klimaråd: Alle lande skal skrue op for ambitionerne

Næste
Næste

Guterrez: “En voldsom anklage om fejlslagent klimalederskab”