fbpx
Select Page

Vi skal leve i respekt for den natur, vi er født ind i - en bedstemors tale til klimastrejken i Odense 20.9. 2019

I dag er den største dag for klimaaktivisme, vores planet nogensinde har oplevet. (Bill Mc Kibben). Der er annonceret 2500 strejker i 150 lande, og feks. i NY har 1 million børn fået tilladelse til at strejke i dag sammen med GT.

Sikken et år! På et år lykkedes det at få klimaet øverst på dagsordenen. Klimaet vandt valget i DK. Fantastisk. Og det var alle jer, der står her sammen med de mange grønne borgere, der løb foran både politikere og virksomheder. Nu er de vågnet op! Kan vi så slappe af nu? Nej. Det kan vi ikke. Nu har vi et mål, men nu skal der metoder på. Alle skal med i den her omstilling, og vi skal støtte hinanden. Hvis man kæmper for bare at få mad på bordet, har man ikke overskud til at tænke klima. Nogen siger, at vi klarer det med teknologisk fix, og at det ikke må koste os noget. Andre siger, at vi skal vækste os ud af det, andre igen siger, at vi at vi ikke klarer det uden at begrænse os. Men uanset om det kan fikses eller om det kommer til at koste, så skal alle gode kræfter sættes ind. Det er voksne mennesker i den rige verden, der har skabt klimakrisen. Det er os, der er forpligtede på at løse den.

I Bedsteforældrenes Klimaaktion er vores vigtigste slogan, at Vi har verden til låns. Sådan bør vi tænke og opføre os. Vi skal kunne give kloden videre til nye generationer i en ordentlig tilstand, der er til at leve og blomstre i. Helst bedre end den, vi selv blev født i. Det skal vi, det skal I.

Træk lige vejret ind engang og læg mærke til, hvor selvfølgelig en ting det er. Og tænk så over, hvor stort et mirakel det i virkeligheden er. Den fantastiske balance, der skal til for, at vi har præcis 20,94% ilt i luften og kan trække vejret frit. At alt hænger sammen fra Nordpol til Sydpol, fra de øverste luftlag til det dybeste hav. Vores helt unikke blå planet med alt det liv, den rummer. Den skal vi passe godt på og give videre til vores børn. Den indånding, og med den respekten for livet, burde være en daglig morgenmeditation for os alle. Hvor er det let at glemme! Vil I være med til det? 1 minut hver morgen? Ånd ind: Se den blå planet for dig – ånd ud og sig: Jeg passer på den.

Vi har taget livet – et behageligt liv her i landet – og jorden for givet. Det har ikke været gratis, for nu står vi midt i den her klima- og miljøkrise.

Alle generationer, organisationer og politikere, forskere og virksomheder kan sammen ændre retning. Og endelig ser det ud til at rykke! Ikke kun i Danmark, men pletvist her og der i hele verden.

Det handler om nu endelig at forstå, at vi skal leve i dyb respekt for den klode og den natur, vi er en del af og er født ind i. At løse klimakrisen handler om at genopdage vores forbindelse til naturen, har en klimaskribent sagt.

Lad os gøre det til en spændende udfordring, lad os omfavne de her helt nødvendige forandringer. Rejsen til et grøn og bæredygtigt liv på jorden – sammen. Når vi kan mærke, at vi står sammen om et stort og smukt mål, så kan det blive en flot og spændende rejse – ja, måske ligefrem sjov!! Jeg håber sådan, at den her ekstreme trussel og krise kan lære os, at vi er del af naturen og at vi kan lære at opføre os som det: En ansvarlig og respektfuld del af planeten. Ikke et ødelæggende monster.

Jeg mener vi skal passe på med at klimaskamme og anklage hinanden. Det giver modstand. Det virker bedre at inspirere og motivere og politisk lave systemer, der gør det let at handle klimavenligt. Det giver lyst til at være med. Små skridt hver dag giver tilsammen et tigerspring. Men skridtene skal tages i dag og i morgen. Måske skulle vi udvide meditationen: Ånd ind: Se den blå planet; ånd ud: Hvilket skridt vil jeg tage i dag? Ånd ind: Den blå planet; ånd ud: Se dig selv tage skridtet i dag.

Jeg vil læse/synge et par vers for jer af digtet: Kringsatt af fjender, som er skrevet af Nordahl Grieg for ungdommen i 1936, lige før 2. verdenskrig. Det gælder stadig i dag. Fjenden er menneskets egen grådighed, blindhed og døvhed for konsekvenserne af vores handlinger.

Edelt er mennesket,

jorden er rik!

Finnes her nød og sult,

skyldes det svik.

Knus det! I livets navn

skal urett falle.

Solskinn og brød og ånd

eies av alle.

 

Dette er løftet vårt

fra bror til bror:

vi vil bli gode mot

menskenes jord.

Vi vil ta vare på

skjønnheten, varmen

som om vi bar et barn

varsomt på armen!

Ånd ind: Se den blå planet; ånd ud: Hvad er mit næste skridt

(Kirsten Gullmaj Nielsen, tovholder for BKa Odense/Fyn)