Tale af Henrik Beha på Klimapåmindelsen København torsdag den 25. april 2019

Jeg havde en drøm. Da jeg var 19 år vågnede jeg en nat af en drøm, helt våd af sved. I min drøm stod jeg på taget af min københavnske etageejendom og forsøgte at gribe et atommissil på vej ned i bygningen.

Jeg er vokset op med atomtruslen. I dag kæmper ungdommen, vi kæmper alle med klimatruslen. I dag er ungdommen den stærkeste kraft. En kraft der giver mig håb for fremtiden.

Jeg hedder Henrik Beha Pedersen. Tak for at invitere mig idag. Det er en kæmpe ære at få lov til at tale ved den ugentlige klimapåmindelse. Jeg arbejder med plastikforureningen og har startet organisationen Plastic Change. For os hænger plastikkrisen og klimakrisen 100% sammen. Helt sammen.

Plastikkrisen handler om overforbrug. Helt hovedkulds har vi vænnet os til at bruge af klodens olieressourcer og fremstille noget så tåbeligt som engangsprodukter. Alle de engangsplastikprodukter vi i dag finder i havdyrene, hvalernes maver og havfuglene, disse fantastiske væsener som vi hver dag fylder op med mere og mere plastik.

Plastikkrisen og klimakrisen har det samme fatale grundsyn til fælles: Vi har ikke styr på brugen af vores ressourcer. Vi ødsler dem bort i vores engangs- og convenience-kultur. Det må stoppe!

Jeg blaffede som teen-ager til Geneve for at deltage i internationale protester over at stormagterne ikke kunne stoppe den kolde krig. Jeg blev sammen med borgere fra hele Europa båret væk i civile ulydighedsdemonstrationer foran FNs hovedbygning, dag efter dag. Vi var angste for at atomkapløbet skulle løbe løbsk og de mange amerikanske mellemdistanceraketter der skulle stilles op i Europa. I dag bliver demonstranterne båret væk, helt fredeligt og med stor effekt, i London.

Det nytter at demonstrere. Jeg har demonstreret imod det sydafrikanske apartheidstyre. Boycottet Shell og det endte lykkeligt; Mandela blev en fri mand og hollænderne måtte give magten tilbage til de rette indehavere af landet.

Jeg har boycottet franske vine i protest over atomprøvesprængninger i Stillehavet.

Jeg har vandret 572 kilometer gennem Danmark og hundreder kilometer i Tyskland i protest mod oprustning og miljøødelæggelser.

Nu demonstrerer vi igen og vi bliver flere og flere. Ikke kun i Danmark, i hele Europa demonstrerer vi imod vores svigtende politikere. Vi viser dem i dag, at vi er klar. Befolkningerne er klar. Industrierne er klar. Visionære erhvervsledere i Danmark, synes ligesom vi borgere, at politikerne skal stramme klimaskruen langt mere end det vi ser i dag. Vi vil have verdens mest ambitiøse klimalov og det skal være nu – i Danmark og EU. Vi er klar. Klar til afgifter på hver eneste dråbe olie, klar til afgifter, tårnhøje afgifter på kød og flyrejser. Kære politikere på Christiansborg – brug nu det stærkeste våben: skatter og afgifter, og investér i den grønne omstilling i stedet.

Det kan lade sig gøre at sætte stærke mål.  Bare se på Bornholm, først kom Samsø der lærte verden at vi kan være selvforsynende med energi – nu kommer Bornholm og siger stop for forbrænding. Om lidt mere end ti år skal det være slut med at producere affald på Danmarks anden solskinsø – der findes i fremtiden kun ressourcer og målrettede lokalpolitikere kan vise vejen for vores landspolitikere. Må vi så bede om en deadline for, at vi udfaser forbrænding i Danmark. Det batter på klimakontoen og et sådan fast mål vil tvinge os til at være superinnovative og finde løsningerne. Løsninger vi af erfaring ved vi kan leve af at sælge på den lange bane. Hvad venter vi på, Danmark?

Vi sender i dag et meget klart signal til politikerne om at den kommende danske regering skal være langt mere ambitiøs og se potentialerne i at Danmark går forrest i den grønne, bæredygtige omstilling der vil redde klimaet.

Det absurde ved plastikkrisen er, at den mobiliserer os – den er et spejl der vender indad mod os selv og gør os opmærksomme på at vi fejler, vi har lavet en megabommert med det materiale.

Plastikkrisen aktiverede Greta Thunberg. Det var billederne af plastik i havet der for alvor triggede Greta til at gå i aktion. Det har vi til fælles. Vi har meget til fælles i vores kamp for en mere smart og fornuftig verden, hvor vi ikke saver vores egne grene over. De grene vi sidder på.

Mødet her i dag giver mig håb og jeg vil altid tro på at det at stå frem og insistere på et CHANGE som klimapåmindelsen er et udtryk for, det vil altid komme godt igen.

Tak for jeres opmærksomhed – lad os blive ved med at insistere på at Danmark skal ligge helt i front på klimaområdet – god valgkamp!