Kære alle sammen,

jeg hedder Elena og kommer fra Bedsteforældrenes Klimaaktion i Nordjylland.

Jeg har længe haft behov for at sige noget til jer unge. Jeg har haft behov for at sige det som det er.

Vi har svigtet jer!

Vi har svigtet vores egne børn, vores egne børnebørn. Vi har svigtet det vigtigste ansvar vi som voksne har: At passe på de kommende generationer og sørge for at de har en god og tryg verden at leve i.

Vi har været så optaget af at “nyde livet” og hygge og more os og feste og forbruge at vi glemte, at alt hvad vi foretager os har konsekvenser.

Konsekvenser, der nu viser sig i al deres forfærdende gru. Klimaet går amok, insekter og fugle og tusindvis af dyrearter dør for øjnene af os, havene fyldes med plastik, skovene brænder og vandet stiger. Vi kan dårligt åbne en avis uden at blive konfronteret med de frygtelige konsekvenser af vores tankeløshed og uudslukkelige grådighed.

Men vi er også blevet svigtet.

Vi er blevet forrådt af dem, der burde have taget ansvar for os. Af de folkevalgte, af reklamefolk og spekulanter hvis grådighed og magtbegær forførte og forledte os til at købe og forbruge og hele tiden række efter større, finere, nyere og mer’, mer’, mer’.

Men vores egne børn og børnebørn og ser nu bebrejdende på os – peger på os og siger at vi svigter. At vi er uansvarlige og egoistiske, At vi skal begynde at opføre os som voksne.

Så lad os nu gøre det. Holde op med at komme med undskyldninger og løbe fra vores ansvar.

Guderne skal vide det føles utilstrækkeligt og ensomt at ændre på de dårlige vaner i hverdagen, når vi ved at verden fortsat drøner derud af i fly og biler og at vi producerer og forbruger af helvede til. Det er svært at tro på, at den enkelte kan gøre en forskel.

Men intet kunne være mere forkert. Det er netop det den enkelte gør – alene eller sammen med andre der rykker.

For mindre end 2 år siden sad Greta Thunberg alene foran det svenske parlament med et lille hjemmelavet papskilt, hvor der stod ”Skolestrejke for Klimaet”. Der sad hun længe uden der var nogen notits af det. Men i dag er hun verdens førende klimaaktivist. Og hendes klare tale giver genlyd over hele verden.

Og nu har det for alvor taget fart. Protestaktioner og skolestrejker breder sig med lynets hast. Netop i dag den 15. marts er der protestaktioner i mere end 100 forskellige lande verden over. Børn og unge rejser sig overalt og kræver at de voksne tager ansvar. De kræver deres soleklare ret – at have en fremtid på denne vores eneste klode. Denne klode som er vores fælles hjem. Den skønneste, rigeste og mest gavmilde planet i hele universet.

Det er vigtigt at forstå, at der ikke kommer superhelte og redder os – men at vi – ganske almindelige mennesker – har magten til at ændre alt, hvis vi har viljen til det.

Overalt springer grønne initiativer op:

Den grønne Studenterbevægelse, 350 Klimabevægelsen, Klimaforældre, UngEnergi, Bedsteforældrenes Klimaaktion, ”Så er det nu”, Rebellion Extinction, for at nævne nogle få stykker bare her i DK.

11 grønne organisationer gik for nyligt sammen og fremsatte borgerforslaget Dansk klimalov nu. I løbet af kun 13 dage fik forslaget samlet de nødvendige 50.000 underskrifter som forpligtede Folketinget til behandle loven. Der var første behandling af forslaget den 26, februar. Forslaget blev ikke vedtaget – men det vigtige er at det bestemt ikke er dødt. For alle partier udtrykte deres velvilje til at bruge forslaget som grundlag for en ny Klimalov.

Internationalt sker der også fremskridt.

I EU er det netop bestemt at 25% af det samlede budget fra 2021-2027 skal bruges på bekæmpelse af Klimaforandringerne.

Samtidig er erhvervslivet i fuld gang med at implementere den grønne omstilling. Fordi de forstår at læse tidsånden. Hver dag melder der sig nye erhvervsvirksomheder på banen med ambitiøse grønne og klimavenlige tiltag. Coop, Arla, Danish Crown, Mærsk for at nævne nogle stykker.

Iværksættere forstår at deres ideer og produkter ikke har en gang på jord hvis de ikke er bæredygtige og bidrager aktivt til at løse denne den største af alle udfordringer.

Journalister, modefolk og kunstnere forstår at de har en vigtig rolle at spille. Ja selv popmusikken vil på banen. Aldrig havde jeg troet at skulle stå her og citere Nik og Jay: ”Men der er faktisk dråber af lys”.

Og det vigtigste der sker lige nu, det er at den kollektive bevidsthed rykker sig. Flere og flere mennesker forstår at klimasagen er den vigtigste sag overhovedet. At det er vores ansvar og at der skal handles.

Derfor er der brug for at opretholde et massivt folkeligt pres.

Det er helt nødvendigt at vi holder politikerne op på deres løfter og intentioner og kræve modige, effektive og fremsynede handlinger. At vi lader dem vide at vi ikke vil finde os i at de snyder på vægten, at de løber for deres ansvar. Der er snart valg, så politikerne er meget lydhøre lige nu. Lad os kræve at vi får en ambitiøs, bindende og troværdig Klimalov NU.

Så lad os tro på at det nytter noget.

Gå hjem og tal med jeres forældre og bedsteforældre. Fortæl dem, at deres opbakning og medvirken er vigtig. Tal med jeres lærere om hvorfor I klimastrejker.

Og os, den voksne og ældre generation – lad os tage samtalen med vores naboer, venner og bekendte. Lad os tale om ansvar og muligheder.

Lad dem forstå at det ikke kræver særlige forudsætninger at gøre en indsats. For der en brug for at vi almindelige mennesker står sammen. Lad klimakampen blive den folkebevægelse, der kan samle Danmark, kan samle verden.

Vi vil se handling, så børnene og de unge igen kan passe deres skole og nyde deres ungdom.

Så forældre kan passe deres familie og deres arbejde.

Så gamle bedsteforældre kan komme hjem og passe deres haver og deres børnebørn.

Så vi igen kan få tillid til de mennesker vi vælger til at varetage vores liv og velfærd.

Så vi kan ånde frit uden angst. Så vores land og vores jord igen bliver et frugtbart, smukt og levende hjem for livet i al dets udfoldelse.

 Lad os råbe det så højt at det kan høres ind bag de tykkeste mure.

VI VIL HAVE EN FREMTID

(Foto: Preben Kruse)