Select Page

At se dit yndlingsprogram eller lytte til din spilleliste har aldrig været nemmere.

En næsten uendelig forsyning af film, musik og tv kan streames og downloades næsten øjeblikkeligt.

Men til hvilken pris for miljøet?

Der kræves enorme mængder energi for at holde data flow på internettet, og efterspørgslen vil kun stige, da vores afhængighed af digitale tjenester vokser.

En del af den energi genereres af rene energikilder, men meget af det kommer fra brændende kulstofbaserede fossile brændstoffer, som forskere mener er en medvirkende faktor til stigende globale temperaturer.

Den seneste rapport fra klimavidenskaberne viser omfanget af farerne for kulstofemissioner.

“Hvordan vi driver vores digitale infrastruktur bliver hurtigt afgørende for, om vi vil kunne arrestere klimaændringer i tide,” siger Gary Cook, analytiker i IT-sektoren hos Greenpeace.

Så, kunne nedbringe tiden brugt på internettet virkelig gøre en forskel for energiforbrug og global opvarmning?
Billede copyright AFP
Billede billedtekst Bygning af datacentre under jorden kan hjælpe med at holde serverne kølige

Hele IT-sektoren – fra at drive internet-servere til opladning af smartphones – er allerede vurderet at have det samme carbon footprint som luftfartsindustriens brændstofemissioner.

Og det er på kurs at forbruge så meget som 20% af verdens elektricitet inden 2030, ifølge Anders Andrae, der er baseret på Huawei Technologies.

Hvad kan udryddes ved temperaturstigning
Hvad er klimaændringer?

Streaming video tegner sig for den største stor del af verdens internettrafik.

At se video over internettet derhjemme er stort set det samme som at have to eller tre gammeldags glødelampe på, siger professor Chris Preist og dr Dan Schien fra universitetet i Bristols datavidenskabsafdeling.

Ud over den strøm, der bruges af disse enheder, forbruges energi af de netværk, der distribuerer indholdet.

Mere efterspørgsel efter teknologien betyder også, at der kræves mere energi til at gemme og dele store mængder information.

Det er her datacentre kommer ind – ofte i store bygninger, der huser computerservere, der opbevarer, behandler og distribuerer internettrafik. Serverne selv kræver meget køling.

De fleste af verdens internettrafik går gennem disse datacentre, og de er vært for streaming platforme som Netflix, Facebook og YouTube.

Disse datacentre anslås at forbruge mindst 1% af verdens elektricitet hvert år, hvilket forventes at stige i fremtiden.

De tegner sig også for ca. 0,3% af de globale CO2-emissioner.

Hr. Andree siger datacentre, der bliver bygget over hele verden, skal fodres af vedvarende energi for at minimere disse emissioner.

Det Europa-Kommissionens finansierede Eureca-projekt viste, at datacentre i EU-lande forbrugte 25% mere energi i 2017 i forhold til 2014.

Hovedforskeren, Rabih Bashroush, beregnede, at fem milliarder downloads og strømme, der blev klargjort af sangen Despacito, udgivet i 2017, forbruges så meget elektricitet som Tchad, Guinea-Bissau, Somalia, Sierra Leone og Den Centralafrikanske Republik satte sammen i en enkelt år.
Hvad kan du gøre ved det?

Hver gang du sidder ned for at se på eller lytte til noget online, kan mængden af ​​forbrugt energi ændre sig. Det afhænger af en række faktorer, herunder effektiviteten af ​​enheden.

Terrestrial broadcast TV er meget mere effektivt end nuværende streaming teknologier til tv-kanaler, der overvåges af et stort antal mennesker, siger Prof Preist og Dr. Schien.

Mobiltelefoner har tendens til at være den mest energieffektive – mere end et tv eller en bærbar computer.

Det afhænger af, hvordan du streamer også. En mobil, der bruger wi-fi, bruger mindre energi end en tilsluttet til 3G eller 4G.

Selvom du ikke bruger din enhed, ved at have hjemme wi-fi aktiv, bruger du stadig energi, siger Prof Preist. “Så i hjemmet kommer en stor del af energiforbruget fra os, som alle har vores netværk udstyr 24 timer i døgnet.”

Nogle datacentre kan være mere effektive end andre. Holde dem på køligere steder, f.eks. Under jorden, kan skære ned på store mængder energi, der kræves til afkøling.

Det Internationale Energiagenturs (IEA) seneste rapport foreslog, at det trods den øgede arbejdsbyrde for datacentre, som vil tredoble i 2020, vil mængden af ​​elektricitet kun stige med 3%.

Dette er ned til fortsatte forbedringer i effektiviteten af ​​servere og datacenterinfrastruktur, og et skridt til større, men mere effektive centre.
Billede copyright AFP
Billedtekst Et data center i Utah, der anvendes af det amerikanske sikkerhedsorgan

Nogle af de store teknologibedrifter er blevet rost for at være mere åbne om, hvor effektive de er.

Facebook forventer, at dets nye datacenter i Singapore vil blive drevet af 100% vedvarende energi, noget som Apple siger, sker allerede med alle sine globale faciliteter. Mange andre virksomheder har forpligtet sig til at nå dette mål.

Men hvad så med blogs?

Jeg er eks. ejer af en lidt pikant blog: purepleasure.dk

Spørgsmålet er så, hvad sådan en side koster klimaet. Nærmere bestemt, hvad koster det klimaet, at der flere hundrede tusindvis af forskellige blogs – også i andre nicher/kategorier?