KlimaTV - forside  ●  350  ●  Arktis/Antarktis  ●  Demonstrationer  ●  Divestment  ●  Ekstremvejr  ●  Energibesparelser  ●  Energilagring  ●  Festivaler  ●  Fossil energi  ●  Fødevarer  ●  Golfstrømmen  ●  Happenings  ●  Klimakrisen  ●  Klimamodstand  ●  Klimatopmøde  ●  Konsekvenser  ●  Landbrug  ●  NGO  ●  Om KlimaTV  ●  Overbefolkning  ●  Peak Oil  ●  Permakultur  ●  Politik  ●  Rejser  ●  Skifergas  ●  Tjæresand  ●  Vedvarende energi  ●  Transport  ●  Økonomi

En post-Trump Verden?

http://blog.ted.com/watch-live-yuval-harari-in-conversation-with-teds-chris-anderson/

https://www.facebook.com/TED/videos/10158235468835652/

Hvordan diskuterer vi overhovedet en post-Trump Verden, altså hvordan kommer vi videre med at løse de store problemer, der virkelig betyder noget?

Efter at have skrevet bogen; ‘Sapiens en kort historie om menneskeheden’ – har den israelske forfatter, historiker og militæranalytiker Yuval Noah Harari skevet en ny bog; ‘HOMO DEUS – A Brief History of Tomorrow’.

Hvor omdrejningspunktet er, hvad er de nødvendige grundforudsætninger for at vi kan løse morgendagens store globale problemer?
Den aktuelle nationalistiske populisme fornægter de store globale udfordringer, mest tydelig er benægtelsen af den globale opvarmning, som et problem. Logikken er, at dèt man ikke har nogle nationale svar på – fortrænges – fordi det udstiller at nationalismens er en fiktion.

Problemet er imidlertid, at forstillingen om en global liberale verdensorden også er ved at miste sin legitimitet, samtidig med at vi aldrig har haft så meget brug for Globalisme.

Hararis svar i dette TED-talk fra New York er, at menneskeheden bliver nødt til at opfinde en ny form for Globalisme, hvis vi skal have en chance for at reagerer hensigtsmæssigt.

Vi skal opfinde noget der endnu ikke er og vi har meget lidt rum for fejltagelser.

Det er nemt at blive fortvivlet over den uforudsigelige pauseklovn der er flyttet ind i det Hvide Hus. Men midt i alle de selvmodsigende twits er der en konsistent klimabenægtelse: Den globale klimaaftale er ikke kun overflødig, den er direkte skadelig. FN er udueligt osv.
Den nye nødvendige Globalisme, kan derfor opstå som en reaktion Trump. En interessant akse her kunne måske være Europa – Kina, der på trods af ALLE forskellighederne er enige om at forholde sig til virkeligheden. Alt er ikke Simulacra [1]

Så selvom forvirringen er stor og uforudsigeligheden foreløbig er det eneste rigtig forudsiglige i Trumps politik, så er der så meget mere grund til at kikke fremad, til en post-Trump Verden, hvor der ikke kun hersker kaos.

SÅ tak til Yuval Noah Harari, for at være med til at starte denne debat.


[1] http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Litterær_terminologi/simulacrum

Min kurv

Mobilisering på 350.org

Mobilisering på 350.org

350.org har samlet en række videoer om klimaaktivisme - se dem her!

Andre videoportaler

Andre videoportaler

Overblik over de vigtigste samlinger af klimavideoer Jorden rundt.

Vi kan også anbefale disse videoer på KlimaTV

The Climate Cinema

theclimatecinema-thumb...er et godt supplement til KlimaTV i Danmark.

Denne uafhængige norske side samler og præsenterer videoer om klimaemner på både norsk og engelsk.