En debatbog i serien Samfundstanker fra forlaget DEO

Bogen sætter EU’s klimaindsats under lup – og kigger særligt på de argumenter, hensyn og udfordringer, der står i vejen for høje ambitioner og hurtig grøn omstilling. Udgivelsen af bogen følges op med en klimakonference og debatmøder i Aalborg, Aarhus, Odense og Holbæk.

Bogen indeholder følgende:

Indledning

Et kort overblik over klimaudfordringen og EU’s klimapolitik. Paris-aftalen og mål for 2020, 2030 og 2050 samt de politiske tiltag EU har sat i søen.

Kapitel 1 – Hvorfor skal EU lave klimapolitik?

Vi har spurgt EU’s tidligere klimakommissær Connie Hedegaard, hvorfor EU har en afgørende rolle at spille i klimapolitik.

Kapitel 2 – Markedsdrevet omstilling eller politisk handlekraft?

Kan markedet reguleres så markedskræfterne bringer os i mål med grøn omstilling, eller er der brug for stærkere klimapolitiske beslutninger?

Kapitel 3 – Koster eller skaber den grønne omstilling arbejdspladser?

Vi ser nærmere på argumenterne om, at klimakrav til virksomhederne koster dyrt i arbejdspladser – men at de også kan sikre EU førertrøjen i den globale konkurrence på det grønne område.

Kapitel 4 – Kan din pensionsopsparing redde klimaet?

Et indblik i sammenhængen mellem den grønne omstilling og finansmarkedet. Hvilken rolle spiller pensionskasserne i den grønne omstilling, og hvad betyder klimapolitikken for deres beslutninger.

Kapitel 5 – Lobbyisternes rolle i klimapolitikken

En analyse af lobbyisternes indflydelse på EU’s klimapolitik med særligt fokus på kvotehandelssystemet.

Kapitel 6 – Kan EU redde klimaet alene?

EU’s klimaindsats sættes i et globalt perspektiv hvor vi vil se en befolkningstilvækst og økonomisk udvikling.