Efter at have prøvet at bo i udlandet i længere tid, er det nu blevet tid til atter at rejse hjem til Danmark. Jeg vil i dette skriv forsøge at udpensle nogle af de fordele og ulemper, der kan være ved både at bo og arbejde i udlandet. Det kan virke som en enormt stor mundfuld i første omgang, når man skal have styr på alle papirer og dokumenter, som der nu engang skal til, når udlandsrejsen kalder. Det er imidlertid ikke det, som jeg i dette skriv vil komme ind på – hvem ved, måske jeg får tid til det engang i fremtiden.

Der er en masse fordele ved at arbejde og bo i udlandet. Dels er det noget helt nyt, hvilket selvfølgelig gør det lidt ekstra spændende, og dels lærer du en masse om dig selv. Du er tvunget til at tilpasse dig et helt nyt miljø samt nogle nye omgivelser.

Der er naturligvis også nogle ulemper. Der er et hav af regler, som man skal være hurtig til at opfange. Der er eksempelvis nogle helt specifikke regler for dagpenge i udlandet. Derudover skal du højst sandsynligt have ansøgt om et visum. Der går en masse tid med at få styr på de praktiske ting, og du skal derfor være beredt på at bruge både tid, energi og penge på dette. Du skal selvfølgelig også finde ud af, hvor du skal bo henne. Det kan være svært at finde ud af, før man er ankommet til sin destination. Derfor kan du med fordel rejse ud og lede efter lejemål inden, at du tager afsted en gang for alle.

Jeg håber, at ovenstående skriv har været med til at give dig blod på tanden til at forsøge dig med et udlandseventyr. Jeg fortryder i hvert fald intet ved, at jeg valgte at gøre det – selvom jeg nu glæder mig til at komme tilbage til Danmark.