Annegrethe Jørgensen, Bedsteforældrenes Klimaaktion

ÅBENT BREV TIL KLIMAMINISTEREN: Hej Lars Chr. Lilleholt, jeg skriver til dig som tovholder for Bedsteforældrenes Klimaaktion. Jeg håber, du har hørt om os, for jeg er stolt af de bedsteforældre, som med ryggen mod muren kæmper for børnebørnenes fremtid. De har helt ind i marven taget kernen i den grønne omstilling til sig: At sikre, at de næste generationer også kan få opfyldt deres behov. Du er partisoldat og har loyalt ført regeringens klimapolitik ud i livet. Vi har set flere vigtige delmål sløjfet, men I holder dog fast i, at Danmark skal være CO-neutral i 2050.

Men 2050!!!? Hvad hjælper det, når klimaforandringernes dominoeffekter allerede nu vælter over hinanden? Når isen ved polerne smelter meget hurtigere end forventet, nu også på Himalaya, hvor en stor del af gletsjerne er væk i år 2100. Det rammer 1/5 af jordens befolkning. Og det kommer selvfølgelig også til at berøre os i en fremtid, der rykker alt for nær, når jeg tænker på, at mine bonus-børnebørn vil opleve det. Tør de selv få børn i den virkelighed? Jeg tvivler – og mærker håbløsheden lure. Når vi ikke længere kan ønske os børn med den, vi elsker, er vi på vej ud over afgrundens rand. Jeg ønsker mig politikere, som tør hjælpe os væk fra den fossile afhængighed, vi er i nu. Politikere, der tænker langt både i tid og sted, og dropper det nationale snæversyn. Vi bor jo alle sammen på én klode og under den samme himmel! Jeg ønsker mig politikere, der har fødderne på jorden og tænker realistisk om vækst og ressourcer.

VI UDDØR SOM ART, hvis vi ikke meget hurtigt holder op med at tro på vores ubegrænsede evne til at finde tekniske smutveje ud af hvad som helst! Jeg ønsker mig politikere, der ikke er syltet ind i magtpolitik og taktiske manøvrer.

Drop nu retorikken og snak ærligt om, hvad der skal til for at redde os og vore efterkommere. Hvis I gør dét, står vi bag jer!

Jeg ønsker mig politikere, der er deres ansvar voksent og træder i karakter. FØR de lige om lidt er tvunget til det, fordi kloden brænder. Og det er ikke dig, Lars Chr. Lilleholt, der toner frem for mit indre øje, når jeg giver mig selv lov til at drømme på den måde. ”Men det med klimaet er jo ikke noget, JEG har indflydelse på”, er der mange, der tænker. Men det har vi!

I stemmeboksen om ikke så længe, her og nu med en underskrift på borgerforslaget ”Klimalov nu”. Det har allerede nok støtte til, at I politikere skal tage det op. Nu gælder det om at få så mange underskrifter, at I også tager det alvorligt! Egentlig har jeg det ligesom svenske Greta. Hun gider ikke dialogen med jer politikere, fordi I har svigtet for meget og for længe. Men det er jer, der har magten, jeg ved det godt. Husker DU også, at det er mig, og alle de andre klima-bekymrede, der giver jer den?

(Det åbne brev blev bragt i Politiken den 17.2. 2019. Billedet er fra foråret 2017, da Lars Chr. Lilleholt underskrev en aftale om fremtidig udvikling i Nordsøen. Mærsk Olie og Gas A/S, nu Ørsted, har siden trukket sig fra aktiviteterne i Nordsøen. Det har regeringen ikke …)