(Indledning: Eventyret om ”Jakken, der fik ny lynlås”. Jakken er 7 år gammel, og det skal man ikke længere rynke på næsen af)

Vi fra Bka står her i dag for at støtte jer, men også fordi vi ligesom jer kæmper for at støtte en hurtig og helt nødvendig grøn omstilling. Jeg siger grøn omstilling, for det her handler om klima og alt det, der hører med. Det handler om nu endelig at forstå, at vi skal leve i dyb respekt for den klode og den natur, vi er en del af og er født ind i.

Det handler om et så stabilt klima som muligt, om rent vand og nok af det, om ren luft, om plads til dyr, planter, skove. Det handler om at undersøge pesticider og mobilnetværk og hvad vi ellers finder på, inden vi bare sætter det i værk og risikerer at dyr og mennesker bliver skadede og mister deres livsvilkår. At leve er at forstå og respektere det liv, vi er skabt af. Vi har et stort, men også spændende arbejde foran os.

Det er kke kun I seje, unge mennesker, som kæmper. Klimaforældre, rigtig mange græsrodsorganisationer, videnskabsfolk og altså også bedsteforældre kæmper sammen med jer. Og flere politikere end nogensinde er ved at forstå krisens omfang. Vi skal trække det her læs sammen! Alle sammen! Dk, EU, Kina, Rusland, Indien, USA, hele verden rundt – nok minus Trump. Det er NU det sker. Det er NU, der skal handles. Siden min ungdom i 70erne har mange af os råbt op og forsøgt at ændre vores forurenende energiforbrug og voldsomme og ukritiske forbrug af ressourcer. Der har slet ikke været hverken politisk eller folkelig vilje til at ændre det. Landene har kunnet, men ikke villet. Nu har folkene rejst sig, især I unge har rejst jer her i sidste øjeblik, men politikerne jorden rundt tøver stadig! Også i DK! Men det nytter. Vi bliver hørt. Af flere og flere.

Der er politikere, der siger, at børn og unge skal passe deres skole og ikke klimastrejke. Men er det ikke politikerne selv, der har sendt jer på gaden? Det er en langsom og henholdende politik, der har sendt jer væk fra skolebænken og ind i klimakampen. Det er demokrati i praksis, og I bliver hørt.

Politikerne skal passe deres arbejde og lave en klimalov, vi tror på – så skal vi nok gøre vores. Sy ny lynlås i jakken, ikke smide affald overalt, passe på dyr og planter, og være gode demokratiske samfundsborgere, der går i skole og lærer noget, om jorden f.eks., om energi og ressourcer. (Frem med mobilen og dens del af Co2-udslip) Spar på strømmen. Sluk for mobilerne om natten og få en god nats søvn. 🙂

God klima- og miljøkamp!