Klimabevægelsen i Danmark

Vi er en græsrodsbevægelse, der bekæmper klimakrisen nedefra.
Klimabevægelsen har nu 393 medlemmer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bliv medlem

VI har i den grad brug for en Plan B
- som et helt nødvendigt supplement til Plan A (Paris-aftalen).

Det er utrolig vigtig at forstå proportionerne i kampen mod den globale overophedning af kloden. I 2015 var stigningen i atmosfæren indhold af CO2 rekord stort: 3,1 ppm bare på et enkelt år - og det diskuteres intenst blandt klimaforskere, hvor mange Gigatons vi stadig kan udlede (Carbon Budget), inden vi definitivt også har passeret 2°C-grænsen. 1,5°C-grænsen er TABT, vi har allerede udledt den uheldssvanger mængde CO2, men da klima-systemerne har en betydelig træghed, tager det nogle år, før opvarmningen står fuldt igennem.

Hvis vores håb, ikke skal været funderet i andet end vaskeægte mirakler, er det nødvendig at have en strategi der fysisk/videnskabeligt, kan løse problemet. Det har vi langfra idag.

Problemet er, at der er en del i dette forum, der foregiver, at hvis bare vi spiser mindre kød, hvis vi pløjer mindre og lavet noget Biochar (nedmulder kulstof) og satser mere på permakulturer, så har vi løst problemet. MEN det er overhoved ikke rigtig. Ikke fordi at mindre kød osv. ikke er en lille del af løsningen men fordi man slet ikke forholder sig til proportionerne i den Globale opvarmning. For sandheden er at menneskeheden aldrig historisk har afbrændt så meget olie og gas - ALDRIG. Vi ser så en nedgang i kul-forbruget, men denne nedgang erstattes af gas og kun dele af væksten i det globale energiforbrug dækkes ind af vedvarende energi. Når CO2 koncentrationen i atmosfæren er ved at accelerere helt ud af skalaen - også fordi klodens klimafølsomhed stiger - så kører vi samlet set i den helt forkerte retning.

Den australske klimaforsker Tim Flannery har taget konsekvensen af dette og skrevet en helt nødvendig bog, hvor han tager udgangspunkt i fakta:
- Atmosphere of Hope: Searching for Solutions to the Climate Crisis

Flannery konstaterer, at vi ikke har en kinamands chance for at holde os under 1,5 °Celsius - også selv hvis vi yderligere accelerere den vedvarende energi, har vi heller ikke muligt med den nuværende CO2-reduktions-strategi (Paris-aftalen), at holde os under 2 °Celsius. Heller ikke hvis den kommer nye opstramninger af de frivillige klimamål, inden 2020 (hvis man ikke skal tro på mirakler).

Denne nødvendige erkendelse får Flannery til seriøst at udforske en mulig Plan B, hvor vi direkte nedbringer koncentrationen af CO2 i atmosfæren. Konkret foreslår han en massiv forskning i metoder til at trække Gigatons af CO2 ud af atmosfæren. Vi kender nogle, massiv plantning af træer og Biochar, men det ER SLET IKKE NOK.

Vi skal op i en helt, helt anden skala.
Gigantiske tangfarme kunne være en mulighed - det ville også kunne brødføde milliarder af mennesker (1)
Opsamling og lagring af CO2 i den Antarktiske is, er en anden mulighed (2).
Opsamling af CO2 i sten og cement er en tredje mulighed (3, 4).
Plastik lavet af CO2 og planter en fjerde mulighed (5)

Det er helt afgørende at få får gang i Plan B NU - ellers kan vi om få årtier ende med plan C: Geoengineering, der potentielt kan skabe mindst lige så mange problemer - som det løser. Flannery fortælle i denne samtale med David Attenborough, at han har kendskab til hele 4 store kinesiske forskningsprojekter der forsker i Geoengineering. Rusland og USA er også igang.

Men se denne youtube video og døm selv.....

Satsminister Lars Løkke Rasmussen har flere gange fremsat det synspunkt, at den Globale opvarmning kan håndteres med Paris aftalen - og at opvarmningen kan begrænses til maksimalt 2°C. Sjælden har noget taget så meget fejl.

(1) The Coming Green Wave: Ocean Farming to Fight Climate Change. www.theatlantic.com/international/archive/2011/11/the-coming-green-wave-ocean-farming-to-fight-cl...
(2) COULD WE SEQUESTER CO2 IN ANTARCTIC ICE?
earthtechling.com/2015/11/could-we-sequester-co2-in-antarctic-ice/
(3) CO2 storage potential of basaltic rocks in Iceland
ac.els-cdn.com/S1876610214023066/1-s2.0-S1876610214023066-main.pdf?_tid=07d3ddc2-6aaf-11e6-8007-0...
(4) Ny teknologi omdanner drivhusgassen CO2 til sten www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/ny-teknologi-omdanner-drivhusgassen-co2-til-sten
(5) Renewable plastic from carbon dioxide and plants news.stanford.edu/2016/03/09/low-carbon-bioplastic-030916/
(6) Geoengineering gør lige så meget skade som global opvarmning ing.dk/artikel/geoengineering-goer-lige-saa-meget-skade-som-global-opvarmning-165484
... Vis mereVis mindre

Steen Larsen og Hans Jørgen Rasmussen synes godt om dette

Vis tidligere kommentarer

Tommy DuusMen hvorfor en plan B... Vi skal jo "bare" efterleve plan A...

3 dage siden
Avatar

Per HenriksenNEJ Tommy Duus - du har ikke forstået Tim Flannery, som iøvrigt bliver støttet af mange andre klimaforskere.

3 dage siden
Avatar

Tommy DuusPlan A er vel det forsilfrie samfundt samt massivt at plante træer... kombineret med andre tiltag til at fjerne CO2... Man kan vel ikke tale om nogen plan B?

3 dage siden
Avatar

Per HenriksenPlan A ser nogenlunde sådan her ud. Omkring 2030 sker der et mirakel. Men hvorfor skulle der det? Kilde: climateparis.org/COP21

3 dage siden   ·  1
Avatar

Per HenriksenHvis Plan A skal gi' mening, burde det se sådan her ud. Kilde: takvera.blogspot.dk/p/global-emissions-gap-scoreboard.html

3 dage siden
Avatar

Per HenriksenPlan A er primært en helt utilstrække frivillig og uforpligtigende CO2-reduktionsstrategi. Der satses ikke massivt på en Plan B, der handler om at opsamle Gigatons af den CO2 vi allerede har udledt i atmosfæren.

3 dage siden
Avatar

Lars JensenJa vi skal finde modeller for hvordan vi kan betale folk for at rydde op. I forbindelse med ikke-kvotesektorkravet kunne man søge en model, der betaler landbruget for at putte CO2 tilbage i jorden via biochar, fx finansieret af en CO2-skat. Så ville erhvervet få et nyt marked og dermed et nyt sted at tjene penge til at arbejde gælden af.

3 dage siden
Avatar

Ulrik SmedHvis mennesker spiser tangen bliver den jo til CO2 igen. Kan ikke lade være at tænke på denne her, nu David Attenborough er nævnt. s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/4d/f1/14/4df1144fcd3d5b1546dd59bc1e27f826.jpg

2 dage siden
Avatar

Ulrik SmedHvis vi skal lave CO2 om til lagringsbart stof, skal der så ikke bruges mindst lige så meget energi til det, som der kom ud af at brænde kulstoffet af? Er det realistisk?

2 dage siden   ·  1
Avatar

Henrik BundgaardJa, det regne stykke må jo gå..vindenergi ?

2 dage siden
Avatar

Ulrik SmedJa, eller sol eller det forbudte A-ord. ;) Men der skal vel en latterligt stor mængde til, før det har nogen brugbar effekt. Jeg synes man for nogen tid siden (et par årtier eller 3) hørte at skov er CO2 neutralt i gennemsnit. Når døde træer rådner frigiver de det opsamlede kulstof som CO2 igen, uden at der lagres noget kulstof af betydning på semilangt sigt. På meget længere sigt gør der, det er vel derfra de nuværende kulmængder stammer. Så er lagringen kun i de levende træer, hvis man planter skov? Eller passer det ikke at skov er CO2 neutral?

2 dage siden

9 Svar

Avatar

Per HenriksenVidste i at man i beregningerne bagved klimaaftalen i Paris, har forudsat at udledningen af klimagasser toppede i 2010? (Man forudsætter så, at det efterfølgende opsamles - man ved bare ikke hvordan?) Professob Kevin Anderson, Tyndall Centre for Climate Change Research gennemgår i dette oplæg, virkeligheden efter Paris: Climate change: triumph and tragedy in Paris www.youtube.com/watch?v=9gJ78vDU17Y

1 dag siden
Avatar

Per HenriksenUlrik Smed og Henrik Bundgaard@ Hvis i ikke skal bidrage yderligere til proportionsforvirringen, må i tage udgangspunkt i de LCA-analyser der trods alt er lavet, f.eks. denne: www.appropedia.org/LCA_of_silicon_PV_panels

1 dag siden
Avatar

Ulrik SmedHvordan mener du jeg forvrider, mere konkret? Jeg spørger blot om den energimængde der skal til for at konvertere CO2 til lagringsbar form i brugbart omfang ikke er så stor at det er urealistisk at gennemføre.

23 timer siden

4 Svar

Avatar

Steen LarsenMon ikke det er derfor at James Hansen og andre anerkendte klimaforskere slår på trommer for at alle CO2 fri energiformer skal på banen nu?! Interessant at der også kigges på geoengineering.

12 timer siden
Avatar

Per HenriksenDu forholder dig slet ikke til Tim Flannry hovedbudskab, det er måske det mest skræmmende?

3 timer siden
Avatar

Ulrik SmedDe kom ret overfladisk ind på befolkningsvækst sidst i videoen. Tim mente det var 'for sent' at gøre noget. David mente man alligevel skulle gøre noget, på trods af det. Hans løsning var den sædvanlige, bedre uddannelse. Men jeg savnede en stillingtagen til det større forbrug som dette med stor sandsynlighed vil medføre. Vi arbejder jo meget på at forbedre velfærden globalt, og ser at det hæver forbruget drastisk. Med det i tankerne har jeg svært ved at se en pludselig og øjeblikkelig nedgang i emissionen, som Tim nærmest satte som forudsætning for at CO2 opsamling og lagring har en brugbar effekt. David har også en pointe i at hvis vi får billig vedvarende energi i rigelige mængder, så fortsætter vi med at ødelægge kloden. Imens mener de fleste at væksten ikke i sig selv er et problem, og at vi kan sagtens være mange flere med den rigtige teknologi og adfærd. Men ellers en god video, spændende med tang og sten/cement ideerne til CO2 opsamling. Og kulfiber fra CO2 fra luften.

2 timer siden
Avatar

Kommentér på Facebook

Min kurv

Se KlimaTV

Se KlimaTV

Seneste video

Støt klimasagen

Støt klimasagen

Støt vores arbejde økonomisk - betal frivilligt kontingent eller giv et bidrag.

Hvad sker i fremtiden?

« august 2016 » loading...
M T O T F L S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1

Næste aktiviteter

fre 02

ET BÆREDYGTIGT LIVSSYN

2. september - 4. september
Højgårdsvej 27 Vester Skerninge
ons 14

Elbil debatmøde: Hvordan ruller vi elbilerne ud i Danmark?

14. september - 16:00 - 18:00
Charlotte Ammundsens Plads 3 København
ons 14

LU-møde

14. september - 19:00 - 21:00
J. C. Christensens Gade 2A, 3TV København S

Klimabevægelsen i Danmark

Klimabevægelsen i Danmark er en uafhængig græsrodsbevægelse, der arbejder for at bekæmpe klimakrisen nedefra og op. Det gør vi via folkeoplysning, lokale klimainitiativer og fredelige kampagner, der skal påvirke vores politiske system, medier, uddannelsesinstitutioner og andre nøgleaktører.
Den menneskeskabte udledning af drivhusgasser bidrager hver dag til at øge klimakrisen og forringe vilkårene for både naturen og de kommende generationer af mennesker på Jorden. Men mange politikere og kortsynede lobbygrupper forsøger ihærdigt at benægte eller ignorere dette. Selvom der er opstået mange gode klimainitiativer i det seneste årti, er den politiske vilje til at standse klimakrisen stadig begrænset.

Klimakrisen forsvinder ikke af sig selv. For at løse den er vi nødt til at gennemføre en national og global omstilling til vedvarende energi og lade en stor del af de fossile brændstoffer blive i jorden. Omstillingen kræver noget af hver enkelt af os. At vi engagerer os, søger svar og skaber løsninger. Og at vi i fællesskab skaber et målrettet pres på vores politikere, som fører til politisk handling.

350

Klimabevægelsen er officiel repræsentant i Danmark for den internationale bevægelse 350.org. 350 er kendt for sine farverige klimahappenings.

Idekatalog

Få inspiration til din klimaindsats i vores omfattende idekatalog. Alle medlemmer kan bidrage med nye ideer.

AnsvarligFremtid

Overtal dit pensionsselskab til at sælge dets aktier i kul, gas og olie. Lige nu er din pensionsopsparing investeret i at ødelægge kloden – og du risikerer tilmed at pengene går tabt…

Temagrupper

Vær med i vores aktive temagrupper – eller start din egen.
Ja Nej